Info Pendidik Guru

Info About Teaching And Learning Process
Subscribe

EDU 3101

Falsafah dan Pendidikan Di Malaysia (Philosophy and Education in

Malaysia) skema-tlo_edu3101.doc

05_proforma_edu3101-3109.doc

Sinopsis Kursus:

Kursus ini merangkumi perkembangan falsafah pendidikan Islam, Barat dan Timur serta sejarah perkembangan pendidikan di Malaysia; Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dan sumbangan tokoh-tokoh pendidik di Malaysia. (This course consists of  the development of Islamic, Western and Eastern philosophy of education;  historical development of the Malaysian education system, the National Philosophy of  Education, the  Integrated Primary School Curriculum (KBSR) and contributions  of  teacher patrons in Malaysia).

Tajuk 1- Perkembangan Sistem Pendidikan Di Malaysia

Tajuk 2 – Konsep Falsafah & Falsafah Pendidikan

Tajuk 3 – Falsafah Pendidikan Islam & Timur

Tajuk 4 – Perkembangan Falsafah Pendidikan Barat

Tajuk 5 – Implikasi Falsafah Terhadap Perkembangan Pendidikan Di Malaysia

Tajuk 6 – Falsafah Pendidikan Kebangsaan

Tajuk 7 – Falsafah Pendidikan Guru

Tajuk 8 – Konsep Modal Insan & Kerjaya Guru Sebagai Ibadah

Tajuk 9 – Perjuangan Insan Pendidik

Tajuk 10 – Tokoh Pendidik Negara

Tajuk 11 – Model Pembinaan Kurikulum

Tajuk 12 – Pembentukan & Pelaksanaan KBSR

81 Comments to “EDU 3101”


 1. Loh Yi Shu says:

  saya berasa gembira kerana nota boleh dapat dengan mudah melalui website dan membolehkan saya membaca dengan selesa dengan nota yang berwarna serta tulisan yang besar.

  1
 2. Yogeswaran Nagarasan says:

  Saya berasa sangat gembira kerana boleh dapat nota – nota dalam bentuk PDF yang berwarna dengan begitu mudah melalui laman web ini. Nota – nota yang saya muat turun dari laman web ini mudah untuk membaca dan memahami. Nota – nota tersebut memang membantu saya untuk mencapai keputusan yang terbaik semasa peperiksaan akhir kursus nanti.

  2
 3. Sathis Kumar a/l Paramasivan says:

  Saya sangat bersyukur kepada Tuhan dan berasa gembira kerana boleh dapat nota-nota kuliah melalui laman web ini. Saya juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada En.Nordin bin Tahir kerana beliau menyediakan nota-nota kuliah dalam web ini. Saya bertanggungjawab untuk memahami dan membuat latihan supaya agar dapat keputusan yang cemerlang.

  3
 4. Ker Yee Chee says:

  terima kasih banyak-banyak atas nota-nota ini.

  4
 5. Nawwar Basirah says:

  Nota-nota yg disediakan sngt membantu kami utk mengulangkaji tajuk yg telah dipelajari di dalam bilik kuliah dan juga membuat persediaan awl mengenai tajuk yg bakal dipelajari sebelum pensyarah masuk mengajar.

  5
 6. Muhd Syazwan. says:

  Alhamdulillah, nota-nota kuliah ini amat mudah diperolehi. Terima kasih kepada En. Nordin Tahir kerana bersusah payah untuk menyediakan semua nota-nota ini untuk membantu kami. Terima Kasih.

  6
 7. sent sylvania ( k14) says:

  Terima kasih diucpkan kpd Encik Nordin krn menyediakan nota yang sangat membantu kami utk melakukan ulang kaji. nota – nota ini mengandungi maklumat yang ringkas dan padat.

  7
 8. vasugi shamugam says:

  Terima kasih saya ucapkan kepada Encik Nordin kerana menyediakan nota yang ringkas dan padat di web ini. Oleh itu, saya dan rakan-rakan lain dapat memahami nota-nota ini dengan lebih mudah. Selain itu, ini memudahkan saya untuk mengulangkaji tajuk-tajuk edu pada sem ini. Tq encik.

  8
 9. Khoo Rui Hung says:

  Terlebih dahulu, saya ingin menyampaikan setinggi-tinggi penghargaan terhadap pensyarah yang membekalkan nota-nota tersebut. Saya akan menghargai serta menggunakan segala bahan-bahan tersebut dengan sedaya upaya. Sekian.

  9
 10. Lim Mee Foon says:

  Saya ingin berterima kasih kepada Encik Nordin atas nota – nota yang disediakan oleh beliau. Nota – nota ini amat berguna dalam tujuan menjadikan nota – nota tersebut sebagai bahan bacaan sendiri dan juga bahan rujukan bagi tajuk tugasan pendek yang akan dapat nanti. Nota – nota yang diberikan oleh Encik Nordin telah mendorong saya untuk membaca topik – topik terlebih dahulu sebelum kuliah dimulakan. Hal ini secara tidak langsung telah memanfaatkan masa lapang saya. Saya dapat membaca bahan kuliah tersebut dengan begitu mudah dan cepat sahaja. Namun begitu- bahan tambahan juga harus saya carikan dari semasa ke semasa dengan meminjam buku – buku yang berkenaan di perpustakaan IPG Kampus Ipoh.

  10
 11. Tan Chun Poh says:

  Saya amat bersyukur atas bantuan dari Encik kerana sudi mengkongsikan nota-nota tentang subjek EDU ini. Melalui cara ini, kami lebih senang mendapatkan nota dan dapat menumpukkan perhatian dalam kelas kerana tidak perlu untuk menyalinkan nota. Akhir kata, saya ingin merakamkan ribuan terima kasih dan berharap saya dapat menambahkan ilmu pengetahuan tentang subjek ini dari semasa ke semasa. ^^

  11
 12. Phuah Wen Shen (K14) says:

  Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin dengan memberi nota-nota yang begitu penting dan berguna kepada kami. Saya berasa amat gembira kerana dapat memggunakan nota-nota ini sebagai rujukan pada bila-bila masa. Dengan belajar kursus ini, saya dapat menambahkan ilmu pengetahuan tentang falsafah dan perkembangan pendidikan di negara kita. Saya pasti tokoh-tokoh pendidikan di Malaysia dapat dijadikan sebagai role model kepada saya dan juga penduduk di seluruh negara kita. Saya berharap saya dapat belajar sifat-sifat positif daripada tokoh-tokoh tersebut dengan dapat memberikan sumbangan kepada negara yang tercinta ini.

  12
 13. Jong Tziah Tziah says:

  Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik kerana telah menyediakan nota-nota kepada kami. Nota-nota ini dapat membantu saya dalam membuat rujukan dan ulangkaji pada masa akan datang. Selain itu, nota yang disediakan oleh Encik lebih senang difahami dan boleh memupuk minat dalam kursus ini.

  13
 14. Aswan Baba K14 says:

  Pertama sekali saya ingin berterima kasih kepada Encik Nordin di atas penerangan semasa waktu kuliah dan nota kuliah ini. Apa yang dapat saya fahami mengenai sistem pendidikan negara ini setelah mendengar kuliah encik dan membaca nota ini adalah sistem pendidikan negara ini terbahagi kepada dua fasa iaitu Sebelum Kolonialisme British dan Semasa Kolonialisme British. Sistem pendidikan Sebelum Kolonialisme British adalah lebih tertumpu kepada pendidikan berteraskan pengajian agama islam yang diajar oleh ulama-ulama di surau, masjid, madrasah dan beralih ke Sekolah Pondok kerana jumlah pelajar yang semakin bertambah. Manakala sistem pendidikan semasa Kolonialisme British pula terbahagi kepada dua peringkat iaitu sebelum dan selepas Perang Dunia Ke-2. Semasa Kolonialisme British, British telah mewujudkan sekolah venakular melayu,cina dan india. Tujuan utama sekolah ini diwujudkan adalah semata-mata demi kepentingan British iaitu bagi mengaut segala sumber ekonomi Tanah Melayu berdasarkan prinsip pecah perintah. Selain itu British juga mewujudkan sekolah Inggeris bagi golongan bangsawan seperti anak-anak raja. Melalui sekolah ini pelajarnya dapat melanjutkan pelajaran ke tempat yang lebih tinggi. Dengan pembacaan nota ini saya juga dapat mengetahui serba sedikit mengenai Laporan atau Akta Pendidikan selepas merdeka. Penyata Rahman Talib telah dibuat pada 1960 dan telah diluluskan oleh parlimen pada tahun 1961 menjadi Akta Pelajaran 1961. Seterusnya ialah Laporan Hussien Onn dan Penyata Mahathir. Saya berharap encik dapat memperbaiki serba sedikit kekurangan yang terdapat di dalam pemahaman saya ini jika terdapat perkara-perkara yang penting dalam topik ini yang saya terlepas pandang. sekian.

  14
 15. Tieu Jue Kai says:

  saya berasa bersyukur dan bertuah untuk mendapatkan nota-nota EDU ini dengan amat mudah sekali…. kandungan dalam nota-nota tersebut jelas dan tidak mengelirukan. ribuan terima kasih saya ingin ucapkan kepada Encik Nordin kerana membolehkan nota-nota beliau dimuat turun dengan mudah sekali…..Penerangan beliau dalam kelas juga amat menarik dan tidak membosankan….

  15
 16. Sharul Nidzam ( K14) says:

  Alhamdulillah..pertama sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Nordin kerana telah menerangkan tajuk ini dengan jelas dan terang..apa yang dapat saya ringkaskn melalui tajuk ini ialah perkembangan sistem pendidikan di Malaysia terbahagi kepada dua fasa iaitu Sebelum Kolonialisme British dan Semasa Kolonialisme British. Sistem pendidikan semasa Kolonialisme British pula terbahagi kepada 2 peringkat iaitu sebelum perang dunia ke-2 dan selepas perang dunia ke-2..

  16
 17. LEE AI CHYI (K6) says:

  Terima kasih atas segala kemudahan yang telah diberikan kepada kami dengan uploadkan nota-nota tersebut di laman ini. Dengan cara ini, kita boleh mendapatkan nota pada bila-bila masa sahaja, asalkan tempat tersebut mempunyai internet. Selain itu, kita juga tidak perlu takut bahawa nota tersebut akan hilang selepas format komputer kerana boleh download lagi. Ribuan terima kasih. ^^

  17
 18. PRAMELA (K 17) says:

  Pertama sekali saya ingin berterima kasih kepada Encik Nordin atas penerangan semasa waktu kuliah dan nota kuliah ini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik kerana telah menyediakan nota-nota yang paling berfaedah kepada kami. Nota-nota ini dapat membantu saya dalam membuat rujukan dan ulangkaji pada masa akan datang. Selain itu, nota yang disediakan oleh Encik lebih senang difahami dan boleh memupuk minat dalam kursus ini. Nota – nota yang saya muat turun dari laman web ini mudah untuk membaca dan memahami. Nota – nota tersebut memang akan membantu saya untuk mencapai keputusan yang terbaik semasa peperiksaan akhir kursus nanti. Terima kasih Encik.

  18
 19. jeremy lim ( k14) says:

  Terima kasih diucapkan kepada En. Nordin kerana sudi menyediakan nota-nota kuliah kepada kami sebagai bahan rujukan. Sesungguhnya bahan rujukan ini sangat bermakna dan penting untuk kami semua kerana maklumat yang diberikan ringkas dan padat.

  19
 20. hanani kharudin says:

  terima kasih atas nota yg dikongsikan ini. diharapkan dapat memudahkan proses pembelajaran dengan adanya nota ini sebagai rujukan.

  20
 21. Wong Wikwang (K6) says:

  Terima Kasih diucapkan kepada Encik Nordin yang mengajar kami subjek Falsafah Pendidikan dan menyediakan nota untuk kami. Selepas menghadiri kuliah oleh Encik Nordin, didapati bahawa pendidikan di setiap zaman penjajahan dan taklukan di Malaysia mempunyai pelbagai corak pendidikan. Terdapat pendidikan Islam, pendidikan Melayu, pendidikan Cina, pendidikan India, pendidikan British, pendidikan Katolik dan pendidikan yang lain. Semua pendidikan yang wujud pada zaman sebelum merdeka ini hanya untuk kaum tertentu sahaja dan menggunakan bahasa pengantar sendiri sahaja. Hal ini tidak akan mewujudkan persefahaman antara kaum. Selepas merdeka, Akta Pendidikan diperkenalkan berasaskan Penyata Rahman Talib telah mewujudkan sistem persekolahan yang sama untuk semua rakyat dan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. Akta yang wujud ini amat sesuai dengan keadaan Malaysia yang berbilang kaum dan dapat melahirkan masyarakat yang bersepadu.

  21
 22. Cheu Ching Ding (K6) says:

  Saya ingin berterima kasih kepada encik kerana encik menyediakan nota EDU 3101 untuk kami semua. Dalam tajuk 1, saya telah mempelajari sistem pendidikan sebelum merdeka. Ia terbahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum dan semasa penjajahan Inggeris. Sebelum penjajahan Inggeris, anak orang melayu diajar oleh tok guru dan mempelajari al-Quran. Semasa penjajahan Inggeris juga terbahagi kepada 2 peringkat iaitu sebelum dan selepas perang dua kedua. Pendidikan Inggeris tidak mementingkan kesatuan oleh semua kaum dengan tidak ada sukatan pelajaran yang seragam. Semua sekolah adalah didirikan oleh kaum sendiri dan menggunakan bahasa ibunda masing-masing. Jadi selepas Akta Pelajaran dikuatkuasa, semua sekolah menggunakan sukatan pelajaran yang sama dan dapat menyatupadukan semua rakyat Malaysia dan memahami budaya kaum lain. Akhir sekali, saya ingin beritahu encik bahawa cara pengajaran yang encik gunakan adalah menarik dan bercampur dengan gurauan.

  22
 23. Amanda Cheah (K6) says:

  Saya berasa amat syukur kerana mempunyai En.Nordin sebagai pensyarah subjek Falsafah dan Pendidikan di Malaysia saya.Ini adalah kerana saya dapat mempelajari tentang perkembangan sistem pendidikan sebelum merdeka(1400-1956).Perkambangan ini terbahagi kepada 2 fasa,iaitu sebelum zaman kolonialisme dan semasa zaman kolonialisme.Semasa zaman kolonialisme juga terbahagi kepada 2 fasa,iaitu sebelum perang dunia kedua dan selepas perang dunia kedua.Dengan bantuan nota-nota yang encik bagi,saya harap saya dapat lebih memahami subjek ini.

  23
 24. Philip Hung (K6) says:

  Saya berasa kelas Falsafah dan Sistem Pendidikan di Malaysia sangat menarik,dan En.Nordin sangat mesra dan suka bergurau dengan kami. Dalam tajuk 1, saya mempelajari perkembangan sistem pendidikan di Malaysia sebelum dan semasa merdeka. Sistem pendidikan sebelum merdeka terbahagi kepada 2 fasa.Salah satu fasa ialah pendidikan Islam. Pendidikan Islam pun terbahagi kepada 3 peringkat. Pada masa itu, saya baru mendapati bahawa saya tidak mempunyai ilmu sejarah yang secukup dan perlu mempertingkatkan ilmu tersebut.

  24
 25. Tan Jia Yuh (K6) says:

  Saya bersyukur atas ajaran Encik Nordin. Nota-nota yang boleh kami peroleh dari internet telah memudahkan kami untuk meningkatkan ilmu tentang Falsafah dan Pendidikan di Malaysia. Cara pengajaran encik yang menarik telah membolehkan saya tidak berasa mengantuk dalam kelas. Dalam kelas pertama, saya pelajari tentang sistem pendidikan sebelum merdeka. Sistem sebelum merdeka boleh dibahagi kepada 2 fasa iaitu Sebelum zaman Kolonialisme British dan Semasa Zaman Kolonialisme. Sebelum kemerdekaan, Pendidikan asas yang merangkumi menulis, ejaan, bacaan dan mengarang telah diberikan untuk tujuan melahirkan seorang kerani. Pendidikan tinggi tidak diberi kepada penduduk tempatan atas sebab pemberontakan penduduk. Sekolah-sekolah yang dibina pada masa itu dipisah mengikut petempatan kaum. Kurikulum dan bahasa perantaran yang berbeza telah digunakan di sekolah yang berlainan.

  25
 26. Lim Ai Ling (K6) says:

  Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah subjek Falsafah dan Pendidikan di Malaysia saya, Encik Nordin yang menyediakan laman web ini untuk memudahkan kami memuat turun nota-nota mengenai subjek Falsafah dan Pendidikan dan memudahkan pembelajaran kami. Saya berasa syukur kerana mempunyai pensyarah yang sangat mesra dan peramah seperti Encik Nordin. Cara pengajaran yang diamalkan oleh encik iaitu sambil mengajar sambil bergurau sangat berkesan kerana dapat menarik minat pelajar-pelajar untuk memberi perhatian sepenuhnya semasa encik mengajar. Oleh itu, saya berasa kelas ini sangat menarik.Dalam tajuk yang pertama, saya telah mempelajari perkembangan sistem pendidikan di Malaysia sebelum merdeka dan selepas merdeka.Sistem pendidikan sebelum merdeka terbahagi kepada dua fasa iaitu sebelum zaman kolonianisme dan semasa zaman kolonianisme. Terdapat akta-akta pendidikan yang diperkenalkan seperti penyata rahman talib, akta pelajaran dan sebagainya. Subjek ini telah membolehkan saya lebih memahami sistem pendidikan yang diperkenalkan.

  26
 27. Tan Jia Yuh (K6) says:

  Saya bersyukur atas ajaran Encik Nordin. Nota-nota yang boleh kami peroleh dari internet telah memudahkan kami untuk meningkatkan ilmu tentang Falsafah dan Pendidikan di Malaysia. Cara pengajaran encik yang menarik telah membolehkan saya tidak berasa mengantuk dalam kelas. Dalam kelas pertama, saya pelajari tentang sistem pendidikan sebelum merdeka. Sistem sebelum merdeka boleh dibahagi kepada 2 fasa iaitu sebelum zaman Kolonialisme British dan semasa Zaman Kolonialisme. Sebelum kemerdekaan, pendidikan asas yang merangkumi menulis, ejaan, bacaan dan mengarang telah diberikan untuk tujuan melahirkan seorang kerani. Pendidikan tinggi tidak diberi kepada penduduk tempatan atas sebab pemberontakan penduduk. Sekolah-sekolah yang dibina pada masa itu dipisah mengikut petempatan kaum. Kurikulum dan bahasa perantaran yang berbeza telah digunakan di sekolah yang berlainan.

  27
 28. Teo Kian Tien says:

  Terlebih dahulu saya mengucapkan sekalung tinggi penghargaan kepada Encik Nordin, pensyarah yang menyediakan laman web untuk siswa-siswi mempelajari nota berkaitan dengan Falsafah dan Pendidikan di Malaysia. Nota ringkas tetapi padat.Cara pengajaran encik agak berbeza dan menarik perhatian saya semasa berada di kelas. Dalam kelas pertama, saya telah mempelajari tentang sistem pendidikan di Malaysia sebelum merdeka. Sebelum British menjajah negara kita, sistem pendidikan pada masa tersebut adalah tradisional dan banyak berkisar tentang ajaran agama Islam. Selepas British datang ke Tanah Melayu,pelbagai jenis pendidikan berasaskan kaum diwujudkan. Contohnya, pendidikan Melayu, pendidikan Cina dan pendidikan Tamil. Pihak penjajah juga menyediakan pendidikan Inggeris. Ia merupakan muslihat pihak British untuk memecahbelahkan perpaduan kaum. Sukatan pelajaran di sekolah adalah berbeza dan menggunakan bahasa ibunda masing-masing. Terdapat banyak laporan telah dihasilkan untuk menyatukan sistem pendidikan pada masa itu. Contohnya, Laporan Barnes, Laporan Fenn Wu, dan sebagainya. Namun demikian, ia mengalami kegagalan. Akta Pelajaran 1961 diperkenalkan untuk melakukan transformasi kepada sistem pendidikan di Malaysia selepas merdeka. Ia melahirkan sistem persekolahan yang sama untuk semua. Tujuannya adalah menyatupadukan rakyat Malaysia. Akhir kata, saya mendapat banyak manfaat daripada nota yang diberikan.

  28
 29. Walker Jomi says:

  Terima kasih untuk nota ini.

  29
 30. Frada anak Garaman says:

  Penyediaan nota seperti ini memudahkan para pelajar. Hal ini demikian kerana para pelajar dapat menumpukan sepenuh perhatian terhadap proses pengajaran di kelas tanpa perlu sibuk menyalin nota. Sistem pembelajaran seperti ini dapat memaksimakan penggunaan masa interaksi di antara pensyarah dengan para pelajar. Tambahan lagi, kaedah mendapatkan nota seperti ini dapat mengelakkan para pelajar daripada tercicir dalam mendapatkan nota. Hal ini demikian kerana iany bukan lagi tugas wakil pensyarah (pelajar) untuk memastikan setiap pelajar di dalam sesebuah kelas mendapat nota tetapi ianya menjadi tanggungjawab individu. Secara keseluruhannya sistem ini bukan hanya membantu dalam proses pengajaran dan pembelajaran tetapi juga membantu meningkatkan rasa bertanggungjawab dalam diri setiap individu.

  30
 31. Aswan Baba k14 says:

  Bismillah…
  Setelah menghadiri kuliah encik pada minggu ini, apa yang dapat saya pelajari adalah berkaitan dengan falsafah pendidikan merangkumi falsafah pendidikan islam, barat, dan timur secara umum. Sebelum ini saya langsung tidak tahu apakah yang dimaksudkan dengan ahli falsafah, saya menyangka ahli falsafah bermaksud ahli fikir. Tapi setelah menghadiri kuliah encik saya dapat mengetahui bahawa perkataan falsafah adalah diambil daripada perkataan latin iaitu philos sophia yang bermakna philos ialah cinta dan sophia adalah ilmu. kesimpulannya ahli falsafah ialah sekelompok manusia yang cinta akan ilmu pengetahuan. Selain itu, menerusi kuliah encik juga saya dapat mengetahui serba sedikit mengenai falsafah pendidikan islam yang berteraskan Al-Quran dan Sunnah Nabi S.A.W. Tujuan dan objektif falsafah pendidikan islam ialah untuk mendekatkan manusia dengan Pencipta-Nya, menanamkan akhlak mulia, mengajari manusia bagaimana menjalani hidup bersandarkan syariat islam, dan menjadi khalifah di muka bumi. Di samping itu, saya dapat mengetahui beberapa ahli falsafah islam seperti Sayyid Qutb dan Imam Ghazali serta Averroes. Malah saya turut mempelajari berkaitan dengan falsafah china iaitu konfucius dan taoisme. Di mana ajaran konfucius mendidik ke arah melahirkan manusia yang berdisipin, beretika dan cinta akan negara. Manakala ajaran taoisme yang diasaskan lao Tze menekan aspek mistik iaitu berkaitan dengan alam selepas kematian dan bercirikan antimaterialisme. Walaubagaimana pun, saya ada sedikit persoalan encik. 1. Siapakah yang mengasaskan PRINSIP WU WEi seperti yang terdapat dalam kuliah encik?
  2. Bolehkan encik bagi tahu saya laman web yang dapat saya lawati untuk mengetahui berkaitan prinsip WU WEI ini.
  sekian.

  31
 32. Vera Li Man Jia says:

  Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Nordin kerana memudahkan semus pelatih guru dengan menyediakan nota – nota yang lengkap ini. Malahan, saya berasa gembira sekali untuk menghadiri dan menyiapkan diri sebelum datang ke kelas Encik dengan baca nota tajuk pada hari tersebut supaya saya faham tentangg apa yang Encik ajar.

  Dalam kuliah pertama lagi saya telaha memperolehi banyak ilmu tentang sistem pendidikan. Ilmu pengetahuan yang serba sedikit yang saya ada di peringkat sekolah tidak terperinci seperti nota Encik dan saya telah didedahkan dengan ilmu – ilmu tentang sejarah Malaysia dan juga negara yang luar.

  Pada mulanya, saya menghadapi masalah dalam kursus ini kerana saya tidak mahir dalam subject sejarah. Namun, cara Encik mempersembahkan slide-slide dalam kelas menarik perhatian saya kerana cara Encik mengajar tidak ‘boring’. Dengan itu, dapatlah saya mengatasi kesukaran dan aspek negatif saya itu. Saya berharap dalam akhir kursus ini, saya dapat menangani cara -cara belajar Falsafah Pendidikan dengan betul dan memperolehi ilmu pengetahuan yang lebih banyak. malahan juga peka dalam isu-isu falsafah pendidikan.

  32
 33. Adrience Loh says:

  Sebagai permulaan, saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada encik kerana encik telah membekalkan maklumat yang agak rapi dan sempurna kepada kami. Maklumat ini sangat berguna dalam menambah ilmu tentang Falsafah Pendidikan. Pada pendapat saya, pengenalan tentang falsafah pendidikan ini amat penting terutama bagi kita yang akan jadi guru kelak. Walaupun terdapat banyak nama yang agak sukar diingat dalam subjek ini, saya akan berusaha untuk mengingatkan nama-nama tersebut.Tambahan lagi subjek ini memerlukan ingatan yang kuat seperti sejarah falsafah pendidikan ,ini telah menambahkan kesukarannya.Saya percaya saya akan mengatasi cabaran-cabaran ini. Sebagai akhiran, saya memohon maaf kepada encik jika terdapat kesilapan semasa dalam kelas.Terima Kasih.

  33
 34. Muhamad Aman Mohd Napi (k14) says:

  Pertamanya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Nordin Tahir kerana telah menyediakan nota yg begitu lengkap serta mudah difahami oleh saya serta memberi kebenaran untuk memuat turun nota tersebut.

  Dalam pembelajaran pada minggu pertama (harap maaf agak terlewat kerana ada kesulitan yg tidak dapat dielakkan) iaitu Sistem Pendidikan Sebelum Merdeka, apa yang saya faham ialah sistem ini terbahagi kepada dua fasa iaitu
  1-sebelum zaman kolonialisme Bristish
  2-pada zaman kolonialisme british dan terbahagi kepada lagi kepada dua fasa iaitu sebelum perang dunia kedua dan selepas perang dunia kedua
  Dalam fasa pertama, pendidikan adalah tertumpu kepada pendidikan Islam yang mana diadakan di pondok2 serta masjid
  Dalam fasa kedua pula, sekolah yang berupa empat jenis iaitu sekolah cina, melayu, Inggeris dan India dibina, walau bagaimanapun diasingkan , sekolah melayu hanya diajar selama 6 tahun sehingga darjah lima, sekolah cina dibiayai daripada negara cina sendiri, sekolah india adalah untuk melatih anak2 peladang dan sekolah inggeris adalah untuk melatih bagi menjadi pekerja di bahagian2 pentadbiran dan agak istimewa

  Bagi Tajuk 2 iaitu Konsep Asas Falsafah dan Falsafah pendidikan, apa yang saya faham ialah definisi,konsep dan cabang yang ada dalam falsafah.
  definisi falsafah daripada Etimologi (bahasa) yang terdiri daripada dua perkataan iaitu philos(cinta) dan shopia(pengetahuan). definisi falsafah dari segi Etimologi(istilah) adalah bermaksud elemen yang dikaitkan dengan tuhan dan alam. Antara contoh ialah Al-Farabi yang menyatakan falsafah ialah “ilmu pengetahuan mengenai alam maujud(fizikal)”
  konsep falsafah adalah berbentuk praktikal iaitu mempunyai ciri2 yang sistematik, radikal dan sejagat.
  Terdapat empat cabang dalam falsafah, yang pertama ialah metafizik/ontologi (mengenai realiti dan kewujudan). yang kedua ialah Epistemologi (kebenaran) = mengenai teori pengetahuan dan perihal pengetahuan, alasan haruslah rasional. yang ketiga ialah Aksiologi yang mana mempersoalkan mengenai nilai2 murni dan nilai2 buruk dan terbahagi kepada dua cabang iaitu 1. Etika (kualiti moral) 2. Estetika (kecantikan kesenian). yang keempat ialah LOgik ataupun penaakulan -kaedah yang digunakan oleh ahli falsafah untuk berfalsafah.

  untuk tajuk Falsafah Pendidikan Islam dan Falsafah Pendidikan Timur, apa yang saya faham ialah falsafah Islam adalah daripada dua smber utama iaitu Al-Quran dan As-Sunnah. peranan falsafah pendidikan Islam adalah untuk menerangkan hubungan manusia dengan Allah, manusia dengan manusia dan manusia dengan alam sekitar dengan matlamat untuk mengembangkan insan manusia dan menjadi manusia yang mencintai Allah,.
  Bagi Falsafah Pendidikan TImur yang pertama iaitu Konfusianisme, prinsip utamanya pendidikan adalah pada hal yang berfokus.menurut konfusianisme, pendidkan terletak pada hal mengubah tingkah laku.
  Taoisme= sering dianggap falsafah mistik, bahkan sebagai satu bentuk mistisisme tertua didunia dan sangat berpengaruh. menaruh perhatian besar terhadap mistikul antara manusia dgn alam. Seterusnya ialah Prinsip Wu-Wei, melalui prinsip ini, kita harus harmonikan diri sendiri dengan prinsip2 utama yang berfungsi dalam alam semesta dan tidak harus menentangnya serta harus berlaku spontan dan tidak perlu usaha keras. bagi pendapat saya, prinsip ini agak unik dan bagi sesetengah budaya ianya bertentangan.
  jadi, inilah serba sedikit mengenai apa yang telah saya belajar dan setakat ini saya boleh mengeluarkannya kembali untuk diingati hasil nota ringkas yang telah disediakan.. sekian

  34
 35. muhammad Arif Alias says:

  Alhamdulillah,syukur kehadrat tuhan yang maha esa yang telah memberi kehidupan ini. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada En.Nordin Tahir yang telah membekalkan nota-nota ini. Nota-nota ini bermanfaat kepada saya dalam meningkatkan pengatahuan sedia ada. Semoga Allah s.w.t memudahkan segala urusan. Insyaallah

  35
 36. Terima kasih diucapkan kepada En. Nordin kerana sudi menyediakan nota-nota kuliah yang begitu lengkap ini kepada kami sebagai bahan rujukan. Nota-nota yang diberikan oleh encik akan lebih memudahkan kami memahami tentang subjek Falsafah dan Pendidikan di Malaysia.Fenomena ini juga akan memudahkan saya untuk mengulangkaji pada sem ini. Tambahan pula, ia juga dapat memperkembang dan memperkayakan lagi tajuk yang diajar. Tidak dapat dinafikan juga bahawa penerangan beliau di dalam kelas juga sangat menarik dan tidak membosankan.

  36
 37. Nur Farhana says:

  Alhamdulillah.. Terima kasih Encik Nordin diatas kesudian beliau berkongsi nota – nota kuliah bagi EDU 3101 ini. Nota-nota ini memudahkan proses P&P kerana saya dapat bersedia lebih awal. Lecture Encik juga berkesan, jelas dan mudah difahami. Nota-nota yang ringkas dan padat sangat bersesuaian bagi saya kerana membantu saya untuk mendpatkan gambaran yang lebih jelas ketika turut diberi penerangan oleh Encik dalam kuliah. Saya sangat menghargai jasa baik encik. Insya Allah, rujukan-rujukan tambahan akan dilakukan berkenaan subjek ini untuk meluaskan ilmu dan lebih memahami setiap perbincangan Encik dengan kami sekelas supaya perbincangan dua hala dapat dilakukan pada waktu kuliah.

  37
 38. Wong Mee Mee (K6) says:

  Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Encik Nordin yang mengajar kami dalam subjek Falsafah Pendidikan dan juga telah menyediakan nota yang lengkap kepada kami.
  Dalam kuliah pertama ini, saya telah memperolehi ilmu tentang sistem pendidikan. Semasa di peringkat sekolah, ilmu yang diajar oleh guru sekolah adalah terhad. Namun, sekarang Encik telah menyediakan nota yang lebih jelas dan mudah saya fahami.
  Dalam tajuk pertama, saya telah mempelajari sistem pendidikan sebelum merdeka, sebelum perang dunia Kedua dan selepas perang dunia Kedua.
  Akhir sekali, saya berasa amat bersyukur kerana dapat memperoleh ilmu dalam laman web ini. Sekian.

  38
 39. Lu Wei Kwong (K6) says:

  Pertama kali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin kerana beliau telah menyediakan nota EDU3101 yang lengkap kepada kami. Dalam kuliah pertama, saya telah mempelajari tentang sistem pendidikan sebelum merdeka yang terbahagi kapada dua fasa, iaitu sebelum zaman Kolonialisme British (1400-1786) dan samasa zaman Kolonialisme (1786-1956). Akhir sekali, saya ucapkan terima kasih kepada Encik Nordin lagi kerana beliau telah menambahkan ilmu saya tentang Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

  39
 40. vivian chong shi yee(k7) says:

  Terlebih dahulu,saya hendak mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin kerana meluangkan masa untuk menyediakan nota-nota Falsafah Pendidikan serta subjek lain yang berkaitan dengan pendidikan.Dalam kuliah pertama,saya telah mempelajari sistem pelajaran Tanah Melayu sebelum dan selepas kemerdekaan.Banyak masalah yang telah diharungi oleh para tokoh sehingga mencapai sistem pelajaran kini yang lebih bersistematik.Akhir sekali,terima kasih juga hendak ditujukan atas kesudian Encik Nordin untuk berkongsi nota dengan para pelatih.

  40
 41. ailice ting bing sia(k7) says:

  Pertama sekali, saya ingin merakamkan terima kasih kepada Encik Nordin yang mengajar kami dalam subjek EDU3101 PISMP kerana sudi menyediakan nota-nota yang begitu teliti untuk kami. Usaha-usaha encik pasti akan dihargai oleh para pelatih sekalian. Akhir sekali, saya juga berasa bersyukur kerana pensyarah yang mengajar kami ialah encik sebab encik memang seorang yang baik dan sikap “humour” enciklah yang menjadikan kuliah lebih seronok.

  41
 42. Lee Cung Lim (K6) says:

  Terlebih dahulu, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada encik kerana menyediakan nota-nota subjek EDU 3101 dalam laman web ini. Nota-nota ini bukan sahaja dapat memudahkan kami untuk membuat ulang kaji tentang tajuk yang telah dipelajari di dalam kuliah, tetapi juga membolehkan kami menumpukan sepenuh perhatian di dalam kuliah tanpa perlu sibuk untuk menyalinkan nota.

  Selain itu, saya amat bersyukur kerana mempunyai encik sebagai pensyarah subjek ini. Cara penyampaian encik yang bercampuran dengan gurauan sangat menarik dan menghiburkan. Secara tidak langsung, perkara ini telah menjadikan suasana kelas lebih ceria dan tidak begitu membosankan.

  Akhir sekali, subjek EDU 3101 ini amat penting terutamanya bagi kami yang bakal menjadi guru. Subjek ini adalah mengenai falsafah dan pendidikan di Malaysia. Saya akan menghargai bahan-bahan yang terdapat di laman web ini dan memanfaatkannya.

  Sekian, terima kasih. ^^

  42
 43. Ribuan terima kasih ingin saya ucapkan kepada Encik Nordin yang mengajar kami dalam subjek EDU3101 PISMP kerana telah menyediakan laman web tersebut untuk kemudahan nota kuliah. Ini bukan sahaja memudahkan pembelajaran kami, malah nota-nota yang disediakan amat berguna dan isinya adalah lengkap untuk kursus kami. Cara penyampaian encik dalam kelas yang bercampuran dengan gurauan sangat menyiburkan. Pembelajaran dapat dijalankan dengan lancar serta efektif dengan penyampaian dan penerangan oleh pensyarah, bersamaan dengan bahan yang disediakan oleh encik. Sebagai guru, adalah perlunya untuk kami untuk mengetahui dan memahami tentang falsafah pendidikan negara kita. Sejarah perkembangan pendidikan dapat dijadikan sebagai panduan kita. Sepanjang kursus EDU 3101, kita dapat memahami tentang perkembangan, falsafah dan perspektif pendidikan dengan lebih teperinci, ini bukan sahaja menambah ilmu pengetahuan, malah juga dapat dijadikan panduan pada masa depan kita. Subjek ini amat memanfaatkan kita sebagai guru. Saya akan menggunakan bahan-bahan laman web ini dengan sebaik-baiknya. Sekain terima kasih.

  43
 44. Tan Wee Chuan (K6) says:

  Terlebih dahulu, ribuan terima kasih diucapkan kepada Encik Nordin, pensyarah EDU 3101 kita atas kesudian untuk menyediakan nota yang berguna sekali kepada kita. Nota yang disediakan dalam format PDF yang berwarna-warni amat menarik hati kita untuk terus membaca. Melalui nota yang disediakan oleh encik, dapatlah saya memahami falsafah pendidikan timur, barat dan paling penting sekali falsafah pendidikan Malaysia dengan lebih lanjut. Selain itu, cara pengajaran encik yang penuh dengan gurauan dalam kelas menyebabkan suasana kelas sentiasa berada dalam “happy mood” dan kita dapat menumpukan perhatian semasa P&P kerana ia tidak membosankan. Akhir sekali, segala nota yang diberikan oleh encik akan saya gunakan dengan sebaik-baiknya. Sekian terima kasih.

  44
 45. Hong A Lern says:

  Ribuan terima kasih diucapkan kepada En.Nordin yang sangat perihatin kepada murid-murid kerana beliau menyediakan nota yang mudah dimuat turun ini. Sebelum ini saya tidak tahu apakah yang dimaksudkan dengan ahli falsafah. Tapi setelah menghadiri kuliah encik saya dapat mengetahui bahawa perkataan falsafah adalah diambil daripada perkataan latin iaitu philos sophia yang bermakna philos ialah cinta dan sophia adalah ilmu. kesimpulannya ahli falsafah ialah sekelompok manusia yang cinta akan ilmu pengetahuan. Saya mendapat banyak pengetahuan yang tidak boleh didapati dalam buku teks.

  45
 46. Pon chew yin k7 says:

  Saya amat berterima kasih kepada Encik Nordin atas nota – nota yang disediakan oleh beliau. Nota ini amat jelas dan memudahkan saya dalam ulangkaji dan lebih memahami kepentingan EDU ini.

  46
 47. Low Yee Hung (K7) says:

  Saya ingin berterima kasih kepada Encik Nordin atas kesudian beliau dalam menyediakan nota-nota yang amat berguna dalam pembelajaran EDU 3101 kami dan beliau juga telah memudahkan kami untuk mendapatkannya dengan memuatkannya dalam laman web ini. Sepanjang proses kuliah, kelas kami sentiasa berada dalam suasana yang ceria kerana Encik sentiasa membawa suara ketawa kepada kami dengan gurauannya. Melalui nota-nota ini, kami telah lebih mengetahui dan memahami tentang falsafah pendidikan negara kita yang merupakan syarat-syarat asas untuk menjadi seorang guru yang mampu memimpin tunggak masa depan negara kita. Sepanjang kursus EDU 3101, kita dapat memahami tentang perkembangan, falsafah dan perspektif pendidikan dengan lebih terperinci yang akan menjadi panduan masa depan kita dalam kerjaya guru. Sekain terima kasih.

  47
 48. Assalamualaikum. Pertama sekali, saya begitu berterima kasih kepada Encik Nordin di atas kewujudan laman web ini. Saya begitu bersyukur kerana laman web ini sedikit sebanyak memberi input yang berguna kepada saya. Saya boleh membuat persediaan awal sebelum kuliah dengan membaca terlebih dahulu bahan-bahan yang terdapat di sini. Selain itu, cara ini adalah salah satu daripada medium terkini yang mudah untuk diakses oleh sesiapa sahaja. Pada awal pembelajaran, saya mendapati bahawa subjek Falsafah Pendidikan ini agak membosankan. Namun, lama-kelamaan saya mendapati ianya menarik sekiranya diteliti dan dihayati dengan betul. Subjek ini akan membantu membina dalaman para guru. Sekian, terima kasih.

  48
 49. Joseph Papin (k17) says:

  Dengan adanya nota ini, pembelajaran mengenai subjek ini begitu mudah. Bukan saja falsafah pendidikan, malah subjek lain seperti perkembangan kanak-kanak dan sebagainya.
  Terima kasih banyak-banyak.

  49
 50. Zhairen Akmal (k17) says:

  terima kasih saya ucapkan kepada encik Nordin kerana telah sudi menyediakan nota untuk berkongsi bersama-sama dengan kami. nota ini sedikit sebanyak telah memberi saya input-input mengenai Falsafah Pendidikan dan akan membantu saya untuk lebih memahaminya. saya juga berpendapat nota-nota ini mampu membantu saya menjawab soalan-soalan peperiksaan dan memantapkan lagi kefahaman saya mengenai Falsafah Pendidikan

  50
 51. Rubethera S.Ganesan says:

  Ribuan terima kasih saya ingin ucapkan kepada Encik Nordin kerana telah menyediakan nota yang berguna untuk dikongsi bersama-sama. Nota ini banyak membantu saya untuk mendapat input-input mengenai Falsafah Pendidikan dan akan membantu saya untuk memahaminya dengan lebih mendalam. Saya juga berpendapat nota-nota ini mampu membantu saya menjawab soalan-soalan peperiksaan dan memantapkan lagi kefahaman saya mengenai Falsafah Pendidikan. Sekian.

  51
 52. Rubethera S.Ganesan says:

  alamak… terlupa nak tulis.. Saya dr K17

  52
 53. Iva Shafikah (K17) says:

  assalamualaikum w.b.t..sekalung terima kasih buat encik Nordin Tahir kerana sudi untuk memuatnaik nota bagi subjek EDU3101 Falsafah & Pendidikan di Malaysia ini.diharapkan nota ini membantu sy utk lebih memahami subjek ini. sy pasti nota ini pasti amat membantu saya dalam membuat rujukan contohnya ketika musim peperiksaan.

  53
 54. Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah EDU 3101, Encik Nordin Tahir atas kesudian beliau memuatnaikkan semua nota Falsafah & Pendidikan yang lengkap dan padat mengikut bab-bab yang tertentu. Sehubungan itu, laman web ini bukan sahaja membekalkan nota EDU3101, malahan juga merangkumi kesemua nota EDU yang ditawarkan sepanjang kursus PISMP, termasuklah Perkembangan Kanak-kanak yang ditawarkan dalam semester 1 ini. Dengan wujudnya nota-nota yang, maka proses P&P akan dilangsung dengan lebih lancar. Sebenarnya, saya amat takut mempelajari subjek edu3101 kerana belajar falsafah ini sememangnya macam mempelajari sejarah, tetapi saya yakin saya akan mengatasi ‘fobia falsafah’ ini. Hal ini demikian kerana penerangan Enick Nordin yang menarikv dan tidak membosankan menyebabkan keadaan dalam kelas tidak begitu tertekan dan seolah-olahnya belajar dalam rumah sendiri.

  54
 55. Low Hui Seet(K6) says:

  Saya ingin merakamkan terima kasih kepada Encik Nordin Tahir yang merupakan pensyarah EDU 3101 kami. Encik telah menyediakan sebuah website yang mengandungi nota-nota yang amat kami perlukan. Kami akan mengaji tentang perkembangan falsafah pendidikan Islam, Barat dan Timur serta sejarah perkembangan pendidikan di Malaysia; Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) dan sumbangan tokoh-tokoh pendidik di Malaysia pada semesta ini. Dengan ini, kami sebagai bakal guru dapat lebih memahami perkembangan pendidikan di negara kita.

  56
 56. samuel. steve(k14) says:

  laman ini banyak membantu saya.terima kasih daun keladi kepada en.nordin tahir dan semua yang terlibat dalam menyumbangkan idea2 mereka untuk dimuatkan dalam laman ini.hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih.dengan adanya laman ini saya yakin pelajar2 yang masih terkapai2 dalam subjek2 ilmu pendidikan akan dapat menambah ilmu pengetahuan yang sedia ada dengan adanya nota2 ringkas,padat,efisyen dan versatile yang ada dalam laman ini.syabas sekali lagi diucapkan kepada semua yang terlibat.

  #majulah amaljaya.com/guru untuk negara.

  57
 57. Sepanjang mengulangkaji dan mendalami subjek ini, saya mendapati nota Encik ini memang amat membantu saya. Terima kasih Encik atas nota-nota ini dan pengajaran Encik semasa dalam kelas.

  58
 58. Terima kasih atas perkongsian nota Encik. Nota Encik amat membantu saya.

  59
 59. Jacqueline Jasmin L6 says:

  Terima kasih Encik atas perkongsian nota-nota ini. Nota-nota ini amat membantu saya dalam mendalami subjek ini. Kalau la semua pensyarah menyediakan nota seperti yang Encik sediakan memang tidak mustahil ramai para guru pelatih mendapat keputusan yang cemerlang. Nota yang Encik sediakan ini lengkap dan kami sebagai pelajar lebih yakin menggunakan nota yang Encik sediakan ini sebagai rujukan kami berbanding nota-nota yang kami perolehi daripada laman sesawang, yang belum tentu lagi sahihnya. 🙂

  60
 60. Shelly awing Junut L6 says:

  Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian encik untuk menyediakan bahan ilmiah kepada kami. Nota-nota yang saya telah baca ini dapat membantu saya dalam pemahaman saya terhadap subjek ini. Saya bersyukur kerana encik telah menyediakan nota sebegini disamping dapat membantu pelajar untuk memperolehi keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Nota ini telah banyak membantu saya supaya saya dapat belajar untuk menghadapi peperiksaan dan saya juga menggangap hasil pembelajaran dari nota ini sebagai pengetahuan umum saya. Nota encik ini amat lengkap untuk dijadikan rujukan. Kini saya lebih memahami tentang Falsafah Pendidikan di negara kita. Terima kasih .

  61
 61. Arzilah Azie L6 says:

  Terima kasih atas nota-nota yang encik sediakan. Blog ini telah menjadi medan rujukan buat semua pelatih guru yang memerlukan bahan rujukan yang mantap dan ringkas serta mudah difahami. Nota ini banyak membantu saya khusus sekali dalam mendalami subjek EDU3101 ini disamping dapat membantu pelatih guru dalam membuat tugasan dan juga menghadapi peperiksaan. Sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik dan nota ini sangat bermanfaat kepada saya.

  62
 62. Priyadharshini kalidas L6 says:

  Selamat sejahtera dan terima kasih kepada encik.Nordin Tahir atas penyediaan nota-nota mengenai subjek EDU 3101.Nota-nota ini sebenarnya amat membantu saya dan rakan-rakan saya untuk membuat rujukan serta nota-nota ini juga amat mudah untuk difahami contohnya Bab 1 mengulas mengenai perkembangan sistem pendidikan di malaysia sebelum dan selepas merdeka,bab 2 pula mengenai falsafah pendidikan di malaysia , bab 3 pula mengenai falsafah pendidikan timur dan islam dan benyak lagi topik-topik lain mengandungi pelbagai maklumat.Selain daripada nota-nota penerangan encik di kelas juga amat jelas dan mudah difahami ,tambahan nota-nota ini juga dapat membantu para pelatih guru dalam membuat kerja-kursus dengan mudah dan pantas.Selain itu nota-nota ini juga dapat membantu para pelatih guru dalam menghadapi peperiksaan.Sekali lagi saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada encik kerana bersusah payah menyediakan nota buat para pelatih guru.

  63
 63. Assalamualaikum w.b.t En. Nordin dan kawan-kawan sekalian.. sesungguhnya, saya amat berbesar hati kerana dapat melayari blog En. Nordin. Terdapat banyak ilmu pengetahuan yang dapat saya perolehi. Bahan pengajaran yang tuan telah sediakan sedikit banyak dapat membantu saya untuk menguasai topik ini dengan lebih mendalam. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada tuan kerana sanggup memberi info dengan secukupnya dan memuat turunkan info tersebut di blog ini. Maklumat yang tuan berikan amat berguna untuk saya dan juga rakan-rakan yang lain. Tuan juga sangat mengalu-alukan kedatangan kami untuk mengunjungi blog tuan dengan “mempromotekan” blog tuan kepada kelas kami. Saya cuba memanfaatkan penggunaan internet dengan melayari blog yang berilmiah seperti blog tuan. Saya juga berharap tuan akan sentiasa “mengupdatekan” blog tuan dari semasa ke semasa untuk kegunaan ramai. Saya juga akan berusaha untuk berkongsi ilmu pengetahuan yang saya perolehi ini dengan orang ramai.. Berkongsi maklumat dengan orang ramai merupakan satu amalan yang amat digalakkan. Sharing is caring..:) Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan di atas jasa baik tuan dalam menyediakan pelbagai maklumat di blog ini..

  64
 64. Syazwani Fatin L7 says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih atas perkongsian maklumat oleh Encik Nordin di blog ini. Segala maklumat dan ilmu pengetahuan yang terdapat di sini amat berguna untuk saya dan juga rakan seperjuangan yang lain. Saya berharap agar Encik Nordin juga sudi berkongsi ilmu-ilmu pengetahuan am yang lain sekadar untuk menambahkan lagi ilmu yang telah sedia ada. Sekian..

  65
 65. Munirah L6 says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. terima kasih saya ucapkan kepada En. Nordin kerana sudi berkongsi ilmu pengetahuan. Dengan adanya blog ini saya merasakan lebih mudah untuk belajar kerana nota-nota yang disediakan amat membantu saya untuk membuat rujukan. Nota yang sungguh padat dan ringkas amat membantu saya dalam subjek ini…

  66
 66. Ghayathri a/p Selvarajoo (L7) says:

  Selamat Sejahtera saya ucapkan kepada encik…Sekalung penghargaan saya dituju kepada encik atas pelbagai nota-nota Falsafah dan Pendidikan di Malaysia yang amat membantu kami dalam proses pembelajaran subjek EDU3101 ini… 🙂 Nota-nota yang terdapat di blog encik sangat terperinci dan mudah untuk difaham. Selain itu, pada pandangan saya, Tajuk 3 iaitu Falsafah Pendidikan Islam dan Timur sedikit mengelirukan tetapi setelah saya mengunjungi blog encik serta membaca noto-nota yang terdapat di situ, saya dapat mengembangkan lagi pengetahuan saya terhadap tajuk tersebut. Pada masa yang sama, saya juga dapat mengenali tokoh-tokoh yang terlibat dalam Falsafah Pendidikan dengan lebih mendalam. Saya amat bersyukur kerana nota-nota ini dapat membantu saya dan para pelatih guru yang lain dalam membuat kerja-kursus dengan mudah dan pantas. Nota-nota ini juga dapat membantu para pelatih guru dalam menghadapi peperiksaan. Maklumat yang encik paparkan amat membantu saya dan rakan-rakan sekalian untuk dijadikan sebagai nota pembelajaran dan bolehlah diletakkan dalam fail sebagai nota tambahan. Justeru, saya berharap agar para pelatih guru dapat mengunjungi blog encik serta dapat menambahkan ilmu mereka terhadap subjek Falsafah dan Pendidikan di M’sia…Sekali lagi, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada encik yang telah bersusah payah menyediakan nota-nota yang bermanfaat kepada kami dalam bentuk pdf…
  Tq Encik Nordin… ^_^

  67
 67. amanina L7 says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih kepada En. Nordin kerana telah menyediakan nota-nota ini. Nota-nota yang ada amat berguna sebagai rujukan dan panduan saya dalam kursus ini. Nota yang ringkas dan padat telah memudahkan saya untuk lebih memahami kursus.

  68
 68. Nor Aznida L6 says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekalung penghargaan saya tujukan kepada En. Nordin kerana menyediakan satu blog yang penuh dengan pelbagai maklumat yang agak bermanfaat kepada saya seterusnya dapat menambahkan ilmu dalam subjek EDU. Tambahan lagi, dengan penyediaan nota-nota yang ringkas secara tidak langsung dapat memberi kefahaman yang lebih kepada saya. Akhir kalam, ribuan terima kasih saya ucapkan kepada encik yang telah bersusah payah untuk menyediakan nota-nota ringkas lagi bermanfaat dan akhirnya memudahkan saya untuk lebih memahami kursus ini. Sekian terima kasih =)

  69
 69. Norshazila Salman L6 says:

  Assalamualaikum w.b.t. dan selamat sejahtera.

  Alhamdulillah…syukur kehadrat ilahi kerana diberi kesempatan masa untuk menulis sedikit pandangan dan pendapat tentang subjek Falsafah Pendidikan dalam ruangan komen ini. Sekalung penghargaan saya ucapkan kepada Encik Nordin bin Tahir atas kesudian beliau memuatnaik dan menyediakan nota-nota EDU 3101 dalam laman blog ini. Kesungguhan beliau dalam menyediakan nota ini membuktikan bahawa beliau tidak lokek untuk berkongsi ilmu yang ada.

  Jika dilihat dari segi maklumat khususnya nota ilmiah.Nota yang disediakan adalah berurutan, lengkap serta mencangkupi keseluruhan tajuk-tajuk yang diajar sepanjang PISMP SEMESTER 1 ini.Bentuk notanya yang ringkas,padat dan efiesen menarik minat saya untuk mengunjungi blog ini. Selain itu, nota yang disediakan dalam perisian power point juga memudahkan kefahaman saya ketika membacanya. Sekiranya saya ketinggalan dan terlepas pandang semasa sesi pengajaran dan pembelajaran berlaku di dalam bilik kuliah,nota-nota ini akan menjadi “Teman Rapat” bagi saya apabila saya hendak melakukan rujukan semula berkaitan tajuk yang telah diajarkan.

  InshaALLAH,perkongsian ilmu ini akan saya manfaatkan sepenuhnya dan diharapkan rakan-rakan yang lain juga tidak segan-segan untuk menerokai dan mencari segala maklumat yang terdapat dalam laman blog ini.Akhir kata,sekali lagi saya ingin meluahkan rasa kesyukuran di atas perkongsian ilmu yang diberikan ini dan berharap segala maklumat yang dikongsi dapat dimanfaatkan oleh semua orang.

  70
 70. NUR SHAHIRAH MOHMAD L7 says:

  Assalamualaikum w.b.t. dan selamat sejahtera.

  saya tengah buat assignment EDU 3101 ni,haaa dengan bantuan nota-nota yang encik sediakan ni sangat membantu saya untuk menyiapkan assignment ni ! Terima kasih encik.kaedah ni lebih senang berbanding memberi nota melalui kertas.kalau bagi kertas banyak2 pun..belum tentu pelajar nak baca -,-. so terima kasih byk2 sbb bagi nota ni 😀 !!

  71
 71. Nur Ameera Nabila (L7) says:

  Assalamualaikum w.b.t.

  Akhirnya, dapat juga saya berkunjung ke blog encik dan memuatturun nota-nota yang telah encik sediakan dalam blog ini. Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada Encik Nordin bin Tahir atas kesudian encik kerana telah menyediakan nota-nota EDU 3101 dalam laman blog ini. Kesungguhan encik dalam menyediakan nota ini membuktikan bahawa encik bersungguh-sungguh untuk melahirkan pelajar yang berjaya dalam subjek ini. Encik juga tidak lokek untuk berkongsi ilmu yang encik miliki.

  Nota yang encik sediakan adalah menepati tajuk-tajuk yang terkandung dalam subjek Falsafah Pendidikan Semester 1 bagi kami pelajar-pelajar unit L.Nota-nota ini juga lengkap seterusnya memudahkan kami untuk mendapatkan ilmu.Bentuk notanya yang ringkas ,berbentuk grafik dan dalam bentuk jadual juga menarik minat saya untuk terus membacanya dari semasa ke semasa .

  Saya akan gunakan nota-nota ini untuk kejayaan saya pada semester ini. Akhir kata, terima kasih banyak-banyak 🙂

  72
 72. Yvonne Hew L7 says:

  Terima kasih kerana menyediakan nota-nota yang amat berguna untuk kami untuk subjek EDU 3101 ini. Nota-nota ini dapat membantu saya menyelesaikan tugasan dengan baik dan juga dapat menyediakan saya untuk ujian. Saya berharap encik akan terus berkongsi maklumat dan ilmu ini. Nota encik amat lengkap dan mudah difahami. Sekali lagi saya ucapakan terima kasih atas perkongsian encik.

  73
 73. Michelle Hew (L7) says:

  Selamat sejahtera.

  Terima kasih, encik kerana sudi berkongsi maklumat tentang subjek EDU di dalam laman web. Nota-nota encik amat membantu saya dalam kerja kursus EDU 3101 saya. Nota encik yang ringkas dan mudah difahami telah membantu mengatasi masalah saya yang kurang memahami topik-topik dalam subjek Falsafah Pendidikan Kebangsaan sebelum ini. Akhir sekali, sekali lagi saya ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian encik.

  74
 74. Addwin (L7) says:

  jutaan terima kasih saya ucapkan kepada encik kerana telah memberikan maklumat yang lengkap kepada saya untuk membuat rujukan untuk membuat kerja kursus.Nota-nota yang diberikan juga amat berguna untuk saya gunakan untuk mengulang kaji subjek ini.Nota-nota yang diberikan sangat ringkas dan mudah difahami.sekali lagi saya mengucapkan terima kasih diatas perkonsian maklumat yang boleh saya gunakan pada masa yang akan datang

  75
 75. Suhaipi (L6) says:

  Assalamualaikum tuan… pertama sekali saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana memberi tunjuk ajar yang banyak kepada saya dalam mempelajari subjek EDU 3101 melalui maklumat yang terdapat dalam laman ini serta penerangan daripada tuan untuk mempelajari subjek ini. Melalui laman ini, saya telah dapat maklumat-maklumat yang berguna serta dapat membantu saya untuk menyiapkan kerja kusus yang telah diberikan dengan jayanya. Selain itu, maklumat mahupun isi kandungan dalam laman ini telah dapat memberi ilmu pengetahuan yang baru kepada rakan-rakan dan diri saya terutamanya. Akhir sekali, subjek ini sangat memberi manfaat kepada semua golongan terutama kepada bakal-bakal pendidik untuk menempuh hari-hari mendatang dalam kerjaya yang akan diceburi. Terima kasih.

  76
 76. Sufian (L6) says:

  Assalamuaikum tuan, terima kasih atas budi baik tuan dalam mencipta blog ini. Melalui blog ini, saya dan rakan-rakan dapat mengakses maklumat yang berguna dan terperinci mengenai sujek EDU 3101. t Saya ingin menjadi wakil kepada semua pelajar untuk berterima kasih kepada tuan yang telah berbakti kepada kami dan mengajar kami dengan tekun dan baik. terima kasih diucapkan.

  77
 77. Nancy(L6) says:

  Salam sejahtera.
  Terima kasih diucapkan kepada Encik Nordin kerana menyediakan nota yang sangat membantu saya untuk membuat ulangkaji dan membantu dalam tugasan saya. Nota yang ringkas dan padat ini memudahkan saya membuat rujukan dan saya cepat faham isi pembelajarannya.

  78
 78. Mahen (L6) says:

  Salam sejahtera dan salam perpaduan.
  Pertama sekali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin kerana menyediakan nota-nota EDU yang lengkap dan teratur.Nota-nota ini sangat membantu saya dalam proses membuat tugasan EDU 3101.Saya juga dapat menggunakan nota-nota ini untuk mengulangkaji subjek EDU tanpa sebarang masalah.Dengan ini sekali lagi saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas jasa baik encik.Sekian terima kasih.

  79
 79. KOGILAN (L6) says:

  Salam sejahtera dan salam Satu Malaysia.
  saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin Tahir atas jasa baik tuan yang telah menyediakan semua nota yang lengkap bagi kursus EDU3101. dengan adanya, nota-nota ini saya dapat menyempurnakan tugasan yang diberi dengan sempurna bukan sahaja tugasan EDU malah tugasan-tugasan subjek yang lain yang berkait rapat dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Sekali lagi saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas keprihatinan tuan terhadap kami. Saya berharap tuan dapat meneruskan amalan baik ini untuk memanfaatkan pelbagai pihak yang lain terutamanya golongan pendidik. Sekian, terima kasih.

  80
 80. KOMALAN A/L RAMASH says:

  Salam sejahtera dan salam Satu Malaysia.Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuhan dan berasa gembira kerana boleh dapat nota-nota kuliah melalui laman web ini.saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Encik Nordin Tahir atas jasa baik tuan yang telah menyediakan semua nota yang lengkap bagi kursus EDU3101

  81


Leave a Reply