Info Pendidik Guru

Info About Teaching And Learning Process
Subscribe

Archive for April 2nd, 2017

Perkongsian Info Penting & Menarik Dari Group Whatsaap

April 02, 2017 By: admin Category: Umum

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-47: KELEBIHAN DAN AMALAN DALAM BULAN REJAB

Soalan:

Apakah terdapat kelebihan atau amalan tertentu (khusus) dalam Bulan Rejab berdasarkan pendapat para ulama’?

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Kelebihan bulan Rejab

Di sini kami nyatakan beberapa pendapat para ulama’ berkaitan kelebihan bulan Rejab, Antaranya ialah:

• Al-Hafiz Ibn Hajar berkata: “Tidak ada disebut di dalam hadith yang sahih (yang boleh dibuat hujjah) akan kelebihan bulan Rejab, berpuasa padanya, berpuasa daripadanya disebabkan sesuatu perkara yang tertentu dan solat yang khusus”. [Tabyin al-‘Ajab, 9]

• Imam Ibn al-Qayyim mengatakan: “Setiap hadith yang menyebut berkaitan puasa di bulan Rejab dan solat pada malam-malam tertentu di dalam bulan tersebut adalah satu pendustaan yang direka”. [al-Manar al-Munif, 96]

• Imam al-Syaukani pula berkata: “Tidak ada disebut berkaitan amalan pada bulan Rejab secara khusus di dalam sunnah yang sahih, juga yang hasan dan juga yang dhaif (dhaif ringan). Bahkan, kesemua yang diriwayatkan berkaitannya secara khusus adalah palsu lagi dusta dan teramat dhaif”. [al-Sail al-Jarrar, 297]

• Imam Ibn Rejab berkata: “Tidak ada yang sahih pada kelebihan berpuasa di bulan Rejab yang khusus daripada Nabi SAW dan juga tidak ada yang khusus daripada sahabat Baginda SAW”. [Faidh al-Qadhir, 4:210]

Tarjih

Setelah kami melihat dan menekuni pendapat para ulama’ dalam masalah ini, kami cenderung untuk mengatakan bahawa bulan Rejab tidak mempunyai apa-apa kelebihan yang khusus daripada hadith-hadith yang sahih seperti amal ibadat tertentu. Walaupun begitu, ini tidak menghalang seseorang itu untuk melaksanakan amalan seperti berpuasa, solat sunat, bersedeqah dan lain-lain lagi dengan syarat tidak beri’tiqad (mempercayai) bahawa amalan ini mempunyai kelebihan-kelebihan yang khusus atau tertentu. Ini kerana, bulan Rejab termasuk di dalam bulan-bulan haram yang mana diketahui akan kelebihan bulan-bulan haram berbanding bulan-bulan yang lain.

Penutup

Sempena kemasukan bulan Rejab ini, marilah sama-sama kita mempertingkatkan amalan baik kita dan semoga Allah SWT sentiasa memberi kita taufiq dan hidayah-Nya dalam setiap amalan yang kita lakukan agar ia tidak bercanggah dengan al-Qur’an dan juga sunnah Rasulullah SAW. Amin.

Pautan ke laman rasmi PMWP: http://goo.gl/ebzfdL

Perkongsian Info Menarik Dari Group Whatsaap

April 02, 2017 By: admin Category: Umum

JANGAN TERPEDAYA DENGAN PAKEJ HAJI

Kuala Lumpur, 28 Mac 2017 – Lembaga Tabung Haji (TH) ingin menasihati orang ramai untuk berwaspada dan tidak terpengaruh dengan mana-mana maklumat dalam hal-hal berkaitan tawaran haji dan pakej haji seperti isu yang menular baru-baru ini menerusi media sosial.

Bagi musim haji 1438H/2017, TH telah meluluskan 20 buah syarikat pelancongan tempatan yang dikenali sebagai Pengelola Jemaah Haji (PJH) untuk menawarkan perkhidmatan pakej haji. TH tidak pernah melantik mana-mana individu perseorangan untuk menjadi perantara/orang tengah/agen dalam hal-hal berkaitan tawaran haji dan pakej haji.

Bakal-bakal haji yang telah menerima surat tawaran menunaikan haji pada tahun ini dan berhasrat menggunakan perkhidmatan pakej haji adalah dinasihatkan untuk menggunakan perkhidmatan pakej haji yang disediakan oleh PJH yang dilesenkan oleh TH sahaja.

TH ingin menegaskan bahawa mana-mana individu atau agensi pelancongan yang menawarkan perkhidmatan pakej haji tanpa memperoleh lesen PJH daripada TH adalah satu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Senarai PJH yang menerima lesen daripada TH boleh didapati dari mana-mana Pejabat Cawangan TH atau dengan melayari laman sesawang (www.tabunghaji.com) atau seperti dibawah.

1. TH Travels & Services Sdn. Bhd.
2. Alif Travel & Tours Sdn. Bhd,.
3. Andalusia Travel & Tours Sdn. Bhd.
4. Ash-Har Travel & Tours Sdn. Bhd.
5. Batuta Travel & Tours Sdn. Bhd.
6. C. S. Holidays Sdn. Bhd.
7. Citra Travel & Tours Sdn. Bhd.
8. Felda Travel Sdn. Bhd.
9. Gemilang Travel and Tours Sdn. Bhd.
10. Misbah Travel & Tours Sdn. Bhd.
11. Masamas Travel & Tours Sdn. Bhd.
12. MKM Ticketing Travel & Tours Sdn. Bhd.
13. Platinum Gesture Travel & Tours Sdn. Bhd.
14. Rayhar Travels Sdn. Bhd.
15. Syarikat Pelancungan Yaskin Sdn. Bhd.
16. TM Tours & Travel Sdn. Bhd.
17. Touch Me Travel & Tours Sdn. Bhd.
18. Utas Travel & Tours Worldwide Holidays Sdn. Bhd.
19. Wira Saujana Travels & Tours Sdn. Bhd.
20. Zahafiz Travel & Tours Sdn. Bhd.

Untuk sebarang pertanyaan berkaitan perkhidmatan TH, orang ramai boleh menghubungi talian Khidmat Pelanggan (THCC) TH di 03-6207 1919.

Perkongsian Info Menarik Dari Group Whatsaap

April 02, 2017 By: admin Category: Umum

Turkey News.

Berikut ini adalah catatan perjalanan Ketua Umum BAZNAS Dr. KH. Didin Hafidhuddin, M.Sc saat mengunjungi Turki.

Cerita yang mengagumkan bukan tentang gemerlapan kota Istambul yang jelas terlihat dari pesawat apabila melintasi Eropah, atau para wanitanya yang berwajah cantik, tapi tentang kehidupan beragama yang semakin pesat luar biasa.

Turki benar-benar berubah 180 darjah sejak dipimpin Presiden Erdogan.

Hal yang sangat menakjubkan adalah suasana keagamaan rakyat Turki yang begitu hebat.
Sekarang masjid-masjid sangat ramai dengan pemuda yang beribadah dan juga kegiatan keislaman. TERUTAMA yang paling mengagumkan adalah ketika waktu SOLAT SUBUH datang, masjid di Turki sangat penuh sesak dengan jamaah yang didominasi KAUM MUDA , suasana yang mirip dengan solat Jumaat di Malaysia.

Dr. Didin mengingat kembali ketika dirinya berkunjung ke Turki sekitar tahun 1990-an, masa itu Turki masih sangat sekular.
Jangankan waktu solat subuh, azan Maghrib pun tidak ada yang pergi solat berjamaah.

“Saat itu saya solat hanya dengan isteri dan anak, sebab tiada jamaah setempat yang datang.” jelas Dr Didin.

Luar biasa dan yang lebih istimewa ialah para remaja Turki berbondong-bondong ke masjid utk solat berjamaah.

Selain tingkat keagamaan masyarakat Turki yang menjadi lebih baik, suasana ekonomi Turki pada masa ini juga sangat berkembang pesat. Tanpa bantuan pinjaman luar negara. pemerintah Turki sanggup membangun, membuat perubahan signifikan dan mampu bersaing dengan negara maju dunia.

Peringkat ekonomi Turki melonjak ketara sekali dari kedudukan ke-111 menjadi ke-16 dunia, sehingga saat ini Turki masuk daftar 20 negara kuat (G20).

Pendapatan perkapita penduduk pun naik dari $3500 USD (2003)..
menjadi $11000 USD (2013).. dan terus melonjak.

Pemerintah Turki sebelumnya serius mencanangkan 3 Program Nasional iaitu:

1⃣ Gerakan Solat Subuh berjamaah di Masjid.
2⃣ Gerakan Infaq dan Sedekah.
3⃣ Gerakan Ekonomi Umat.

❤ Program GERAKAN solat SUBUH berjamaah di MASJID memperoleh sambutan luar biasa dari masyarakat, dengan hasil membanggakan.

Solat subuh menjadi sangat ramai seperti solat jumaat di Malaysia. Tentu saja keberkatan solat subuh berjamaah mendapatkan hasil di luar jangkaan, dibuktikan dengan bantuan atas segala kesulitan yg dihadapi Turki yang sebenarnya tidak mudah, apatah lagi negara2 Eropah beberapa tahun lalu menderita krisis ekonomi.

Bagaimana pula situasi kita di Malaysia.. ?! Masih sibuk memonton drama televisyen di waktu Maghrib, yang kita tahu selang waktu Maghrib dan Isyak itu sebaik baik waktu membaca Al-Quran, berzikir mendengar tazkirah dan kuliah-kuliah agama di surau dan masjid, sedangkan 12 juta rakyat kita leka di hadapan tv menonton drama.
Rakyat Malaysia juga sibuk dengan program realiti yang mengetengahkan ank2 muda melalak dgn pelbagai hiburan yg melalaikan.

Bila lagi negara yang berpenduduk majoriti Muslim ini menjadi negara yang tingkat keagamaan yang tinggi.. ?!
Semoga tak lama lagi.

Tolong disebarkan agar banyak muslimin mengambil manfaat, ibrah/pelajaran serta hikmah dari fenomena menarik ini.

❤ Jangan lupa bagikan info ini… agar semua MUSLIM MALAYSIA TERGERAK hatinya untuk melaksanakan SUBUH berjamaah di MASJID atau SURAU,
karena Allah sendiri yang menjamin kehidupan orang-orang yang mahu bergegas solat berjama’ah.
Dan solat yang PALING BERAT adalah solat SUBUH berjamaah di MASJID dan SURAU…